„Ő a barátod, társad, védelmeződ, a kutyád.
Te vagy az ő élete, szerelme, vezére.
Ő a tiéd lesz, hűségesen, igaz módon, szívének utolsó dobbanásáig.
Tartozol neki azzal, hogy méltó légy erre az odaadásra.”


Ismeretlen szerző

Mikor ajánlott a masszázs?


Az állatok sokszor saját maguk is végeznek masszázst a testükön. Gyakran láthatunk hempergő, dörgölődő kutyust, aki az ingerzónáit dögönyözi a füves talajhoz, fához vagy akár falhoz is.


Ha visszatérünk az ősi eredethez, akkor megállapíthatjuk, hogy minden kutyus szereti a simogatást, dögönyözést, dörzsölgetést, még akkor is, ha teljesen egészséges és nincsenek mozgásszervi vagy egyéb problémái. Tehát kedvenceink mindenkor szívesen fogadhatják a masszázst.


Lássuk, hogy milyen hatásai lehetnek a masszázsnak:


Helyi hatások: Minden érintés reflexiós hatást okoz. Élénkül az anyagcsere, a regeneráció, káros anyagcseretermékek felszívódnak, csökken a zsír mennyisége. Histamin szabadul fel, fokozódik a mélyebben lévő sejtek növekedése, az izmok feszessége növekszik, a keringés fokozódik, a nyirokkeringés felgyorsul, a fájdalomérzet csökken. Az immunrendszer erősödik.


Általános hatás: Javul a szívműködés, légzés, vérkeringés, idegműködés. Változik a pulzusszám és a vérnyomás. A különböző fogásoknak köszönhetően az izmok ellazulnak vagy aktivizálódnak. Általános közérzetjavulást eredményez.


A masszázsterápia alkalmazási területei:


jarokeret

Azonban bármennyire ösztönös és természetes módszer a masszázs, vannak olyan esetek, amikor nem alkalmazható (konzultáció szükséges):


anyakutya